pátek

Červená řepa – pomocník v boji s anémií

Obsahuje: pigment betakyanin, který dodává typické zbarvení. Pokud někdo zjistí, že má po konzumaci řepy zbarvenou stolici nebo moč, je to upozornění na nedostatek železa nebo na problém s jeho vstřebáváním ve střevech. Nemusí to budit však velké obavy, protože červená řepa a další vhodné potraviny pomáhají tento problém řešit.

Složení: nejvýznamnější složkou jsou sacharidy jako je sacharóza a fruktóza, obsahuje hodně kyseliny listové, obsahuje hodně vlákniny, draslík, železo, hořčík, fosfor a vitamín C.

Účinky: řepa má významné antianemické účinky díky obsahu železa i vitamínu C další neznámé složce, která hlavně podporuje tuto schopnost, stačí sklenka šťávy denně, doporučuje se to zejména v případech nedostatečné krvetvorby v kostní dřeni, díky draslíku, hořčíku a vápníku působí zásaditě a tak je velmi vhodná při dně, zvýšené hladině kyseliny močové, vláknina řepy usnadňuje funkci střev a je vhodná pro ty, kdo mají zvýšenou hladinu cholesterolu, působí mírně projímavě, stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a upravuje činnost žaludku, výzkumy ukazují, že řepa je velmi vhodná pro prevenci i při léčbě rakoviny.

Použití: čerstvá šťáva, syrová nastrouhaná s citrónem a olejem, vařená (lépe stravitelná).

Další vhodné potraviny pro krev: citron, čočka, pistácie, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.