pátek

Citron – pročišťuje a regeneruje krev

Svým složením působí citrón na celé tělo, ale nejvíce se jej využívá při problémech s krví. Středně velký citrón poskytne tělu doporučenou denní dávku vitamínu C, kuřáci potřebují asi o 50% více.

Složení: obsahuje množství kyseliny citrónové, jablečné, octové, mravenčí, tyto kyseliny zvyšují účinek kyseliny askorbové neboli vitamínu C, obsahuje flavonoidy, terpeny, obsahuje draslík, železo, obsahuje fytochemikálie.

Účinky: díky vitamínu C má výrazný antiseptický účinek, flavonoidy nacházející se ve slupce a dužině mají výrazné protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry, citrón má detoxikační vlastnosti, zlepšuje vstřebávání železa ve střevech, ředí krev, ulehčuje likvidaci odpadních látek a tak podporuje metabolismus, díky vstřebávání železa je ideální pro chudokrevné, zlepšuje pružnost cév, doporučuje se při zvýšeném riziku trombózy, edémech, citron je velmi účinný při vylučování kyseliny močové a tak napomáhá dně, ulevuje zánětům v ledvinách, citronová kůra je velmi vhodná při ledvinových kamenech, citrón zlepšuje odolnost organismu, zkoumá se jeho účinnost při prevenci rakoviny.

Použití: čerstvá šťáva do vody, jako ochucovadlo, zlepší stravitelnost pokrmů, pečené v troubě, sušená kůra (ztrácí cenné látky).

Další vhodné potraviny pro krev: červená řepa, čočka, pistácie, pomeranče, česnek, cibule, hroznové víno, sója, olivový olej, rybí tuk, řeřicha, avokádo, slunečnicová semínka, špenát, meruňky, melasa, maso.